مجله عصر پاییز – آش شله قلمکار یکی از آش های اصیل، سنتی و معروف ایرانی است که در بین مردم از محبوبیت خاصی برخوردار بوده و طرفداران زیادی دارد. این آش به دلیل داشتن حبوبات، گوشت و سبزیجات سرشار از پروتئین بوده و بسیار مقوی می باشد و مردم بیشتر در ماه رمضان آش شله قلمکار را تهیه و طبخ می کنند.
آشپزخانه عصر پاییز این بار قصد دارد تا شما را با طرز تهیه این آش خوشمزه آشنا کند پس با ما همراه شوید.
طرز تهیه آش شله قلمکار
مواد لازم برای تهیه آش شله قلمکار:
برنج نصف پیمانه
گوشت گوسفندی 250 گرم
لوبیا چیتی نصف پیمانه
نخود نصف پیمانه
گندم نصف پیمانه
عدس یک پیمانه
پیاز 4 عدد
سیر 2 حبه
سبزی آش 500 گرم
کشک به مقدار لازم
فلفل، زردچوبه، نمک به مقدار نیاز
طرز تهیه:
برای تهیه آش شله قلمکار ابتدا حبوبات (نخود، لوبیا چیتی، عدس و گندم) را از شب قبل خیس می کنیم این کار باعث می شود تا نفخ حبوبات گرفته شود و در این مدت 3 بار آب آنها را بیرون ریخته و دوباره از آب پر می کنیم، برنج را هم به مدت 3 ساعت در آب و نمک خیس می کنیم.
سپس گوشتها را خرد کرده به همراه 3 لیوان آب، یک عدد پیاز، 2 حبه سیر، مقداری زردچوبه و فلفل روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا بپزد در حین پخت گوشت مرتب آن را هم می زنیم تا ریش ریش شوند. (نمک را زمانی که گوشت پخته شد به آن اضافه می کنیم زیرا این کار باعث می شود تا گوشت سفت نشود)
در ادامه گندم را در قابلمه ای ریخته مقداری آب به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا کاملاً پخته شود.
ظرفی را روی اجاق می گذاریم مقداری روغن داخلش می ریزیم و 3 عدد پیازی را که به صورت خلالی خرد کرده ایم را به آن افزوده و تفت می دهیم تا طلایی رنگ شوند. (پیازهای سرخ شده را کنار می گذاریم)
در مرحله بعد نخود و لوبیا چیتی را با مقداری آب در ظرفی ریخته روی حرارت قرار می دهیم تا پخته و نرم شوند. برنج و عدس را هم در ظرفی دیگر می ریزیم و می گذاریم تا بپزند.
هنگامی که برنج و عدس پخته شدند سبزی ساطوری شده را به آن اضافه کرده و پس از کمی نرم شدن نیمی از پیاز داغ، نخود، لوبیا چیتی، گندم، گوشت ریش ریش شده، نمک، زردچوبه و فلفل را به همراه مقداری آب داغ داخل قابلمه می ریزیم و خوب هم می زنیم تا مواد با هم مخلوط شوند شعله اجاق گاز را کم می کنیم و اجازه می دهیم تا آش جا افتاده شود.
2 الی 3 ساعت زمان لازم است تا آش شله قلمکار لعابدار و آماده شود.
در نهایت هنگامی که آش پخته شد آن را در ظرفی ریخته با پیاز داغ، سیر داغ، نعنا داغ و کشک تزئین می کنیم. نوش جان
نکته:
بهتر است برای اینکه آش ته نگیرد و کش دار شود آن را به طور مرتب هم بزنیم.
از سیر داغ هم می توان داخل آش استفاده کرد.
سبزی آش شامل اسفناج، جعفری، گشنیز، تره و شوید می باشد البته در این آش می توان از مقداری ترخون و مرزه نیز استفاده کرد.